Kompresory v průmyslu – jak vám pomohou při výrobě?

Nároky na odběr stlačeného vzduchu v průmyslu bývají často velmi vysoké. Takový potravinářský průmysl nebo chemický průmysl navíc mají extrémní nároky na kvalitu vyrobeného stlačeného vzduchu. Jiné podniky, třeba oblast automotive, potřebují jako nejdůležitější parametr dodávku vzduchu zcela nepřetržitou, kvůli třísměnným provozům na linkách. Průmysl je zkrátka velice široká oblast a podle toho se odvíjí i specifikace kompresoru. Jak takové stroje mají pomáhat? Jak vědět, kdy se který typ hodí? A je všechno pouze o kompresoru?

Průmysl je na stlačeném vzduchu závislý

Značná část průmyslu je na stlačeném vzduchu přímo závislá. Nenajdete téměř žádnou provozovnu, kde by nebyl alespoň jeden vzduchový kompresor. Při pohybu po výrobních prostorách na něj zřejmě nenarazíte, protože jde o rozměrný a těžký stroj, umístěný v samostatné místnosti, odkud vedou rozvody vzduchu k jednotlivým pracovištímnebo výrobním linkám. Kompresory jsou potřeba všude tam, kde se pracuje s pneumatickým nářadím – v nástrojárnách, zámečnických dílnách, karosárnách či na velké většině výrobních linek s lidskou obsluhou a v mnoha dalších provozech. Další část průmyslu je plně automatizovaná, ať už jde o potravinářství, chemii nebo automobilovou výrobu. Tam by bez stlačeného vzduchu nemohli vyrobit téměř nic. Všechny druhy průmyslu potom spojuje, pokud se podíváme na samotný kompresor, vysoký výkon, spolehlivá a kvalitní dodávka stlačeného vzduchu, případně velká zásoba vyrobeného vzduchu a chytré osazení, které chod kompresoru hlídá či ho plně automatizuje.

Pístový kompresor nebo šroubový kompresor?

Jak se ale zorientovat v tom, jaký druh kompresoru dané průmyslové odvětví potřebuje? Přesná specifikace může představovat oříšek, ale rozhodnutí, jaký princip pro výrobu stlačeného vzduchu zvolit je snadné. Obecně platí pravidlo, že pro přerušované dodávky vzduchu je zapotřebí pístového kompresorunepřetržitou dodávku naopak zajistí šroubový stroj. Sice existují speciálně konstruované pístové kompresory pro nepřetržitý provoz, ale výjimka potvrzuje pravidlo. Důvod tohoto rozdělení je snadný – pístové agregáty jsou mnohem více namáhány a zahřívány, než proti sobě se odvalující šrouby, a proto potřebují chladnout. Zkrátka vyžadují pauzu mezi chodem. Zásobu vyrobeného vzduchu nechají ve vzdušníku a ten, kdyby se rychle vyprázdnil kvůli vysokému odběru vzduchu, musel by kompresor znovu sepnout. To šroubový kompresor velkou tlakovou nádobu nemá a nepotřebuje, protože má za úkol běžet neustále. Častým vypínáním by se v něm mohl nahromadit kondenzát a šrouby by rezivěly.

S čím v průmyslu pomáhá pístový kompresor:

  • pohon pneumatického nářadí
  • čištění ploch
  • aplikace barvy pomocí stříkacích pistolí
  • tlakování kol
  • přerušovaný pohon výrobních zařízení

S čím v průmyslu pomáhá šroubový kompresor:

  • nepřerušovaný pohon výrobních strojů
  • nepřerušovaný chod automatizovaných linek a všech jejich součástí – ventily, válce atd.

Téměř v každém odvětví průmyslu je potřeba i úprava vzduchu

Otázka v úvodu zněla, zda je všechno pouze o kompresoru. V průmyslu, kde je efektivita výroby vším, samotný kompresor běžně nestačí. Každá aplikace, od montážních prací v menší průmyslové dílně po největší provozy v rozlehlých halách průmyslových zón, má předepsané maximální obsahy pevných částic, vody a oleje – to je kvalita stlačeného vzduchu, jíž určuje norma ISO 8573-1. Znečištěný stlačený vzduch by totiž mohl poškodit výrobky, nejhůř i kvalitu potravin, pokud jde o potravinářský průmysl a negativně se podepisuje také na vnitřnostech veškerého zařízení, připojeného za kompresor – samotné rozvody vzduchu, ventily, válce, nářadí. Aby byla výroba opravdu efektivní, kvalitní a beze ztrát, je třeba myslet na sušičky vzduchu a systémy průmyslové filtrace. Právě díky nim mohou kompresory spolehlivě a dlouho fungovat bez zbytečných nákladů za opravy. Potom i vaší výrobě pomohou naplno s růstem a očekávanými zisky.

Previous post Hýčkejte své tělo v tom nejluxusnějším ložním povlečení!
Next post Jak se zrodil konektor lightning pro iPhone?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *